Welkom in groep 6-7

Wij zijn groep 6-7 in het schooljaar 2017 - 2018

P1090450 (1)

 Planning tot aan de meivakantie

 

22-3  Rijksmuseum met de bus

23-3 Testlab van "ik eet het beter"

28-3  grote rekendag

30-3  's middags vrij

5-4    ijzertijd boerderij in Dongen

19-4 Dode hoek dag

13-4 Bieb

17-4 Schoolfotograaf

20-4 Koningspelen en - ontbijt

Prehistorie, Grieken en Romeinen

P1090836 (1)

De opa van Bernthe en Nienke komt een gastlers geven over de prehistorie.

P1090837 (1)

Daarnaast zijn de kinderen druk bezig geweest met o.a. muurschilderingen en mooie tekenigen van Grieken en Romeinen.

P1090839 (1)

Nu is iedereen vooral druk bezig met een toneelstuk over een van deze drie periodes uit de geschiedenis.

 

Boomfeestdag

20180314 093311

 Afgelopen woensdag hadden we boomfeestdag. We moesten naar het park bij de school en hebben daar een aantal nieuwe lindebomen geplant. Dat was best zwaar werk. Gelukkig kregen we na afloop allemaal een appelflap en nog een paar leuke cadeaus. Daarna gingen we naar school om een bijenhotel te maken. Er komen in Nederland steeds minder bijen en daarom hebben we dat gedaan. Het bijenhotel moet nog wel worden opgehangen in de schooltuin.

20180314 110707

Picasso kunstproject

We zijn nu druk bezig met ons kunstproject. Samen met mevr Ans Bus gaan we een soort Picasso masker maken. Eerst moeten we de vorm van een gezicht (met hoeken) gaan figuurzagen en daarna glad schuren. Daarna gaan we het verven in een paar mooie vormen.

P1090822

 Damoesten ook worden geschuurd en geverfd, want arna moest het werk worden geverfd. Onze afgezaagde stukjes kunnen we nog gebruiken als bijvoorbeeld oren of een neus. Die hebben we ook geverfd. Daarna hebben we een glazen pot gevuld met zand, dat wordt onze standaard. Tenslotte hebben we nog een klein latje geverfd, dat wordt de verbinding tussen het masker en de pot. We hopen dat ons werkstuk volgende week helemaal af is.

P1090826

Bieb wordt bezocht om alles goed op te zoeken

P1090808

Vandaag hebben we de nieuwe bieb bezocht. We zijn er al een paar keer geweest om nieuwe boeken op te halen. Nu kregen we een oefening om te leren waar alle boeken staan in de boek en hoe je boeken kan zoeken. Dat mochten we doen in gropejes van twee en met een ipad. Dat was heel erg leuk. Het was ook nog een spannende wedstrijd, die werd gewonnen door Kane en Ahmad.

P1090811

Carnaval bij Oscars een groot succes

P1090798

 Soms moest er ook even wat worden gegeten of gedronken en dan snel weer verder swingen en hossen.

P1090802

 Pikachu bleek onze beste danser deze middag. Midden op de dansvloer hoste hij er lustig P1090799op los. Er waren ook een paar kinderen die het iets ..... minder vonden. De algemene mening was echter dat het een groot succes was. Volgend jaar zeker weer.

 

Organisatie Radonkel's got talent prima verlopen

 P1090758

P1090782

Dit jaar werd De Radonkel's got talent georganiseerd door groep 7, met de hulp van groep 6. Dat ging allemaal erg goed en er waren maar liefst 19 acts te bewonderen. De presentatie en techniek werd allemaal verzorgd door de kinderen. Ook de hele voorbereiding was voor een heel groot deel door hen gedaan. Door een strakke tijdsplanning konden we om 11.55 de winnares bekend maken. Dit jaar was Kailey uit groep 3 de kampioen. Zij kan de wisselbeker een jaar lang thuis bewaren.

P1090787 (1)

Afsluiting project Nederland

P1090738

Donderdagmiddag hebben wer ons project over Nederland afgersloten. Een flinke groep ouders kwam kijen wat we gemaakt hebben. Ze zagen o.a. onze maquettes, Vincent van Gogh en het beroemde Nederlandse Delfts blauw.

P1090740

Na de vakantie gaan we verder met het volgende project. Dat gaan we verder met o;ns volgende project. Dat gaat over Griweken, Romeinen en de pre historie.

P1090741

Textielmuseum in Tilburg

P1090716Vorige week zijn we met groep 4-5-6-7 naar het textielmuseum geweest. We hebben daar allerlei opdrachten uitgevoerd in het kader van "museumschatjes".

P1090706

P1090705

Romy leest de voorleesfinale, maar wint helaas niet

P1090726

Gisteren was de finale van de nationale voorleeswedstriijd van de gemeente Geertruidenberg. Er werd gelezen in de grote aula van het Dongemond college. Daar liepen we met juf Marita naar toe en konden we luisteren naar alle lezers. Toen Romy aan de beurt was, lieten we eerst onze yell horen en daarna heeft ze erg goed gelezen. Jammer genoeg ging ze niet winnen. Het was wel heel leuk. Op de terugweg regende het hard en waren we flink nat.

 

P1090718

 

Ons bezoek aan museum De Roos

Op dinsdag 9 januari gingen we naar museum De Roos in Geertruidenberg. Daar kregen we les over de geschiedenis van Geertruidenberg en nog een heleboel andere dingen. We werden verdeeld in drie groepjes en zo kwamen we bij alle onderedelen van het programma. In de kerlder kregen we uitleg over allelei potten en andere spullen die in de bodem zijn gevonden. Al die potten waren kapot en daarna moesten we zelf die potten in elkaar gaan zetten.

 

P1090677

Op de begane grond stonden allei prachtige spullen uit de geschienis van Geertruidenberg. Een mevrouw vertelde daar allerlei spannende verhalen bij. Daarna kregen we een vragenlijst die we moesten beantwoorden. Dat was makkelijk, want we hadden erg goed opgelet tijdens haar verhaal. Op zolder kregen we een uitleg over een Bergse dichteres. Ze was heel klein en niet erg oud geworden. Daarna moesten we met een ganzeveer gaan schrijven. Dat was best moeilijk en er kwamen soms grote vlekken.

P1090671

Tenslottde zijn weer naar school teruggewandeld. Het was heel leuk.

P1090670

Kerst in groep 6-7

P1090612

Tijdens ons kerstdiner hebben we heerlijk gegeten van al het lekkers dat door de ouders is klaargemaakt. Dat was echt smullen. Voorafg hadden we al een leuke kerstquiz gespeeld waarin een belangrijke rol was weggelegd voor de kinderen van gr 6-7. Zij moesten er voor zorgen dat de kleintjes ook lekker mee konden doen. Tenslotte was daar natuurlijk nog ons jaarlijkse kerstconcert. We hadden een prachtig lied ingestudeerd. "Niks is cooler dan kerstmis" werd door iedereen prachtig meegezongen en omdat een paar meisjes daar ook nog een leuk dansje bij hadden bedacht zag dat er prachtig uit.

Groep 4-5-6-7 bezoeken moskee Breda

P1090486

 Dinsdag waren we in de Arrahman moskee in Breda. We werden daar vriendelijk ontvangen en kregen allereerst een korte uitleg over het ontstaan van de moskee. Daarna gingen we naar binnen en zagen we o.a. de schoolklassen van de moskee. Kinderen kunnen daar op zaterdag of zondag Arabisch leren. Dat is belangrijk om de koran goed te kunnen lezen. Hierna moesten de schoenen uit en gingen we naar de gebedsruimte. Daar werd op een luchtige manier van alles verteld over de Islam en de moskee. Tenslotte kregen we nog een korte presentatie over de islam. Na ruim een uur stonden we weer buiten, waar nog een mooie foto werd genomen. We hebben er heel veel van geleerd, maar het was ook duidelijk dat de kinderen al best veel wisten.

 Romy is onze nieuwe voorleeskampioen

P1090469

 Vandaag was op De Radonkel de finale van de voorleeswedstrijd. Ahmad, Giovanni en Romy waren dit keer de finalisten. Ze lazen allmaal erg goed, maar er kan natuurlijk maar een winnaar zijn. De jury besloot na overleg dat Romy dit jaar de winnares is. Zij gaat onze school vertegenwoordigen op de gemeentelijke finaleochtend. Dat is ergens in januari of februari.

Alles in een, thema geloven, Hindoeisme

P1090453

P1090454

P1090455

Week van Respect

Afgelopen week deden de kinderen van gr 6-7 mee aan de week van respect. In een aantal lessen hebben we in de klas gesproken over respectvol omgaan met elkaar in verschillende gesprekken, op sociale media en in het dagelijkse verkeer in de klas. De kinderen hebben erg enthousiast meegedaan aan deze lessen. Aan het eind van de week kwam wethouder Van den Kieboom nog in de klas om aan de hand van een groot aantal voorbeelden uit te leggen hoe je respectvol met elkaar omgaat. Alles bij elkaar een leerzame week waarin goed is gewerkt door de hele klas.

 P1090449

 

Schoolontbijt op 6 november

Vandaag hebben wij meegedaan aan het nationaal schoolontbijt. Heel veel scholen in Nederland doen daaraan mee en we zien langzamerhand dat steeds meer kinderen 's ochtends gaan ontbijten. Een goede en belangrijke ontwikkeling. Het ontbijt is immers de brandstof waarop de kinderen een flink deel van de dag kunnen blijven werken. Vandaag hebben wij ook weer meegedaan. De kinderen hebben heerlijk ontbeten, het was erg gezellig en daarna kon iedereen met een volle tank aan de slag.

 

Romy en Ahmad zetten Theodorus op zijn plaats

Woensdag gingen Romy en Ahmad samen met juf Anja naar het gemeentehuis. Daar werden alle selfies van de kinderen van groep 7 in de tijdscapsule gestopt, die volgende week in de sokkel van het beeld van Theodorus wordt geplaatst. Met een mooie ceremonie op het gemeentehuis werd dit allemaal geregeld door stichting Veers Erfgoed. Deze stichting gaat het beeld van Theodorus, de naamgever van de oude jongensschool, op een flinke sokkel plaatsen zodat die weer voor vele jaren over de oude speelplaats van de Theodorusschoolkan uitkijken.

 

 

 Naar de Loonse en Drunense duinen

 P1090339

 

 Op 21 september meldden wij ons al vroeg bij restaurant De Rustende Jager. Daar werden we opgevangen door gids Peters. Hij vertelde ons een aantalinteressante dingen over het bos en de duinen.

P1090345

 Daarna moesten de kinderen volop aan de slag. Er moest onderzoek gedaan worden naar bodemstructuren, naar bladeren, paddestoelen, vruchten en nog veel meer. Na een paar uur gingen we allemaal weer naar school terug. Een heel leuke dag was dat.

 

 Onze nieuwe methode Alles in een, thema planten.P1090408

 Op donderdag 12 oktober sloten wij ons eerste project af. Het thema was planten en gedurende een aantal weken hebben de kinderen allerlei dingen onderzocht die met dit thema te maken hebben. Ze moesten per tweetal een onderzoeksvraag formuleren en daarna natuurlijk op zoek naar de antwoorden. Deze antwoorden werden in kaart gebracht op hun muurkranten. Natuurlijk werd er getekend, hebben de kinderen een herbarium gemaakt, zijn we buiten geweest met onderzoekskaarten en daarnaast nog veel meer.

 P1090415

 Tenslotte was er een bijeenkomst voor ouders en andere belangstellenden waar de resultaten werden gepresenteerd. Het was gezellig druk en volop belangstelling voor het werk van de kinderen. Deze middag was een groot succes en we zullen zeker doorgaan op deze manier. Ons volgende thema is geloven.

 

obs De Radonkel

Burgemeester Krijgsmangeerde 43
4942 AV Raamsdonksveer
Postbus 129
4940 AC Raamsdonksveer

telefoon 0162 - 514975
info@radonkel.nl


Copyright © 2015 - obs De Radonkel